Hondenvoer vergelijken

Goede hondenbrokken zijn op vlees gebaseerd. Maar wat is eigenlijk het beste hondenvoer en hoe meten de hoeveelheid vlees dat er in de droge brokken zitten die je aan hun honden geven? Daarom is hondenvoer vergelijken zeker de moeite waard, want er zit nu eenmaal veel verschil tussen hondenvoermerken.

Op verpakking van hondenvoer worden alle ingrediënten op de verpakking vermeld in volgorde van gewicht. De gewichten van de ingrediënten worden bepaald voor dat ze worden toegevoegd aan de mix om een droge brok te produceren, inclusief hun watergehalte. Laat je niet misleiden om te geloven dat de genoemde eerste ingrediënt inderdaad het hoofd ingrediënt is en zelfs als er een percentage vernoemd wordt.

Hoeveel vlees zit er in het hondenvoer?

Als bijvoorbeeld kip als eerste ingrediënt vermeld staat op de verpakking, kun je je afvragen hoeveel kip er eigenlijk in het hondenvoer zit. De kip is of in gedroogde meelvorm of in verse vorm verwerkt in het voedsel.

Vers vlees bevat ongeveer 80% water en na het koken is het grootste deel van vocht verloren. Hierdoor blijft slechts een fractie van het oorspronkelijk gewicht over. Na verwerking zou dus de kip waarschijnlijk veel lager in de lijst moeten staan. Wanneer het eerste ingrediënt vlees is in meelvorm kun je er vanuit gaan dat dit inderdaad de belangrijkste ingrediënt is, tenzij de ingrediënten in de lijst gesplit zijn.

Wat houdt splitsen in?

Wat veel mensen niet weten is dat sommige fabrikanten kleine trucjes gebruiken zoals het splitsen van ingrediënten of het gebruik van betere kwaliteit ingrediënten met veel vochtinhoud en gedroogde versies van minder wenselijke componenten.

Splitsen is een normale praktijk bij hondenvoer fabrikanten. Als een fabrikant een lijst met ingrediënten opstelt met hetzelfde ingrediënt als afzonderlijke componenten, spreek je over splitsen.