Geen provisiekosten bij AOV

Vroeger was zo dat een tussenpersoon (iemand voor advies en bemiddeling tussen verzekeringsmaatschappij en verzekerde) een provisie ontving over de afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Deze provisies konden wel oplopen tot 20% van jouw betaalde premie en dit de gehele looptijd van jouw AOV. Per 1 januari 2013 is er een provisieverbod ingesteld. Alle verzekeringen die zijn afgesloten na deze datum zijn vrij van provisie.

Er mogen geen bedragen meer in de portemonnee van de tussenpersoon verdwijnen. Dit heeft invloed op kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verzekeringen afgesloten voor 2013 herzien

Provisie is nog wel toegestaan bij verzekeringen afgesloten voor 1 januari 2013, daarom is het aan te raden om opnieuw naar deze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te kijken. In premie, die jij betaalt, kan ‘onzichtbaar’ een provisie verscholen zitten.

In sommige gevallen is het voordeliger om de verzekering om te laten zetten naar een nieuwe provisievrije verzekering. Misschien zelfs een hele nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering, en wellicht heb je dan zelfs recht op een aanvangskorting.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor tussenpersoon

De vergoeding voor een tussenpersoon is de vorm van provisie is destijds weggevallen. Hiervoor zijn in de plaats gekomen: advieskosten en afsluitkosten. De afsluitkosten betaal je voor het aangaan van de verzekering en advieskosten, zoals de naam al doet vermoeden, betaal je voor de gegeven adviezen.

Een adviseur kan jou inhoudelijk helpen als er problemen zijn, maar bij aanvang van de arbeidsongeschiktheidsverzekering maak je ook de meeste kans de voordeligste ‘deal’ af te sluiten voor jouw persoonlijke situatie.

Wat vaak behoorlijk in jouw premie kan schelen, zo kan je in feite jouw kosten voor de tussenpersoon terug verdienen.