Zonnepanelen verwarming

Heb je ooit weleens van zonnepanelen verwarming gehoord? Als je naar het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in Belgiƫ kijkt, dan valt het op dat de verwarming van de ruimte en het water veruit het grootste deel van je totale energieverbruik is. Als je energie besparen wilt, dan valt hier een grote slag te maken.

Het meest duurzaam is het natuurlijk als je je huis niet meer hoeft te verwarmen, omdat je door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt.

De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. Maar zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed.

Beste manier van duurzaam verwarmen?

Wat is de beste manier om je woning duurzaam te verwarmen? Zo zijn er verschillende manieren om je woning te verwarmen en daarbij is zonnepanelen verwarming een zeer interessante optie. Je kunt nog onderscheid maken in convectiewarmte en stralingswarmte.

Convectiewarmte is indirecte verwarming, de kachel verwarmt de lucht en de warme lucht vervolgens de ruimte. De cv in combinatie met radiatoren maakt gebruik van convectie. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarmen. Denk aan een open haard of een houtkachel. De verschillende verwarmingsbronnen verschillen in rendement en hebben daarnaast ieder hun eigen voor- en nadelen.